Spørgsmål og svar om arkivaftalerne for dig som rettighedshaver
Hvad er det juridiske aftalegrundlag for arkivaftalerne?
Copydan Arkiv har indgået aftalerne med DR i kraft af Copydans rolle som repræsentant for flere end 60.000 rettighedshavere. Copydan Arkiv er et samvirke mellem rettighedshavere inden for genudsendelse af radio- og tv-udsendelser i arkiver. Copydan Arkiv er godkendt som aftalepart af Kulturministeriet og er ejet af rettighedsorganisationer fra kulturindustrien i Danmark.
Aftalerne mellem Copydan Arkiv og DR er godkendt af alle involverede medlemsorganisationer. Aftalerne mellem Copydan Arkiv og DR gælder for alle rettighedshavere inden for aftalens fagområde. Både for de rettighedshavere, som er medlem af organisationen og ikke-medlemmer, som er under det samme fagområde. Dette er en følge af ophavsretslovens § 30 a.
Hvad er forholdet mellem arkivaftalerne og andre aftaler med DR?
Selvom du måske i forvejen har en kontrakt med DR omkring en given produktion, vil arkivaftalerne med DR i langt de fleste tilfælde fungere som et tillæg til denne kontrakt. Mange produktioner er af ældre dato, og her har parterne i kontrakten typisk ikke inkluderet formuleringer omkring brug online eller genudsendelser på nichekanaler som DR2 og DR Ramasjang.
Hvorfor er honoreringen på nichekanaler anderledes?
Måske undrer du dig over, at honoreringen på DR2 og DR Ramasjang ikke svarer til den normale genudsendelsestakst på DR's hovedkanaler, pt. alene DR1. Det skyldes, at der normalt er færre seere på de kanaler i forhold til DR1. Der er altså tale om "ekstra" genudsendelsesminutter.
Som udgangspunkt skal der enten være gået 6/10 år fra udsendelsen blev sendt første gang, eller produktionen skal have haft en almindelig udsendelse plus et genkøb til normale takster, før udsendelse på nichekanalerne kan ske efter arkivaftalerne.
Påvirker arkivaftalerne genudsendelse på DR1?
Nej, arkivaftalerne omfatter ikke normal genudsendelse på DR1. Honorering for genudsendelse på DR1 sker efter den oprindelige kontrakt. Klip fra arkivproduktioner kan dog i visse tilfælde benyttes i nye produktioner, der sendes på DR1.
Hvad hvis jeg ikke vil vises på nichekanalerne?
Måske har du overvejet, hvilke muligheder du har, hvis du ikke vil vises på nichekanalerne (DR2 og DR Ramasjang), hvor honoreringen er anderledes, men insisterer på at blive betalt for genudsendelserne. Er det tilfældet for dig, så har du mulighed for at nedlægge et individuelt forbud mod visningen. Du bør så være opmærksom på, at du dermed vil blokere for de andre medvirkendes indtjening. Da programmet ikke har været vist i en årrække, er der næppe stor sandsynlighed for, at det bliver genudsendt til den oprindelige pris.
Hvem får de penge, som ikke udbetales individuelt?
Du har måske overvejet, hvad der sker med de midler, som ikke kan udbetales individuelt. Copydan Arkiv sender alle midler, modtaget fra DR, videre til medlemsorganisationerne, som beslutter, hvordan de bliver brugt. De kan fx fordeles blandt øvrige medlemmer eller bruges til sociale, kulturelle eller uddannelsesmæssige formål.
Hvor får jeg mere viden om arkivaftalerne med DR?
Har du brug for nærmere oplysninger om, hvorvidt arkivaftalerne mellem DR og Copydan Arkiv har relevans for netop dit arbejdsområde, kan du tage kontakt til den organisation eller forening, du er tilknyttet.
Hvis du har spørgsmål til Copydan Arkiv eller er i tvivl om, hvem der kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at kontakte os.