Gå til indhold

Aftaler som har åbnet DR's arkiver

Med DR's arkivtjeneste Gensyn bliver udvalgt indhold fra DR’s arkiver lettere tilgængeligt for danskerne.

Som et resultat af medieaftalen 2023-2026 opretter DR det selvstændige univers DR Gensyn på DRTV med kurateret indhold fra DR's arkiver.

Det betyder, at meget af det indhold, som mange af os husker fra barndommen eller ungdommens år, nu er tilgængeligt direkte i DRTV. Altså kommer de kulturhistoriske produktioner, som er skabt for DR gennem tiden, i endnu højere grad ud og leve i den danske befolkning.

Aftaler mellem DR og rettighedshaverne, som er repræsenteret gennem Copydan Arkiv, har gjort det muligt at tilgængeliggøre udsendelserne igen.

Fra tv-serien 'Lykke II' | © DR/Agnete Schlichtkrull
Tv-serien Lykke II, DR

Allerede i 2008 begynder man at lukke op for arkiverne

Fra både DR, rettighedshavernes og fra politisk side har der været et ønske om at gøre indholdet fra DR's arkiver tilgængeligt for befolkningen. Copydan Arkiv blev derfor oprettet som et resultat af medieaftalen 2007-2010.

Med aftalemodellen gennem Copydan Arkiv blev det muligt at indgå aftaler med alle dem, der har rettigheder tilknyttet de kulturhistoriske produktioner uden at skulle spørge hver enkelt rettighedshaver om lov til fx at genudsende eller tilgængeliggøre en dramaserie, og på den måde blev det muligt at begynde tilgængeliggørelsen af dele af DR's arkivmateriale.

Således kunne DR oprette det søgbare arkiv Bonanza i 2008. Aftalen om Bonanza var den første aftale, som Copydan Arkiv indgik med DR. Aftalen gav DR mulighed for at lægge dele af sit arkiv på nettet – enten i fuld længde eller som klip.

I 2009 trådte endnu to aftaler i kraft. Aftalerne gav DR mulighed for at genudsende hele eller dele af udsendelser fra arkivgemmerne på DR Ramasjang samt det daværende DR K. Aftalerne omfattede både DR's egne produktioner og visse eksterne produktioner bestilt af DR.

Mere arkivmateriale omfattes med ny aftale i 2019

En ny aftale mellem rettighedshaverne og DR trådte i kraft i 2019. Denne omfatter endnu mere arkivmateriale og giver blandt andet befolkningen mulighed for at se mere dansk drama og arkivstof på DR 2 og DR Ramasjang samt på DRTV.

Helt konkret har DR under visse betingelser mulighed for blandt andet at vise 170 timers nyere drama, herunder nyere børnedramaproduktioner, mulighed for at lægge 500 timers redaktionelt udvalgt DR-arkivstof på DRTV samt mulighed for at bruge klip fra nyere dramaserier og andre DR-programmer i den daglige programproduktion. Aftalen sikrer samtidig betaling til danske rettighedshavere for de programmer, de har været med til at skabe og har ophavsret til.

DR Gensyn øger tilgængeligheden fra 2024

En udvidelse sker i 2024, hvor en ny aftale træder i kraft. Denne supplerer de eksisterende muligheder for tilgængeliggørelse af arkivindhold. Dog erstatter den også den eksisterende aftale om den adskilte Bonanza-tjeneste, som erstattes med denne nye aftale, hvor DR opretter indholdsuniverset DR Gensyn direkte i DRTV, således at arkivmaterialet kan findes og integreres direkte som sin egen kategori i DRTV fremfor den tidligere adskilte tjeneste DR Bonanza.

Med aftalen får DR mulighed for at lægge flere tusind timers arkivmateriale tilgængeligt for on demand-brug til glæde for danske tv-seere.

Adgang til arkiverne har stor betydning for kunstnere og producenter

DR betaler årligt for DR's brug af arkivmaterialet. Copydan Arkivs medlemsorganisationer, der tilsammen repræsenterer alle de kunstnere og kulturproducenter, som har andel i tilblivelsen af indholdet og dermed også rettighederne, fordeler vederlagene til de mange individuelle rettighedshavere. På den måde har rettighedshavernes organisationer påtaget sig ansvaret for den administration, der gør hele projektet med at give danskerne adgang til arkiverne muligt. 

For rettighedshaverne er det en prioritet, at indholdet er let tilgængeligt for danskerne. Vederlaget for udsendelse på DR's nichekanaler som fx DR Ramasjang bliver i de fleste tilfælde lavere end det oprindelige genudsendelseshonorar. Hos rettighedshaverne og i kulturbranchen har det været vigtigt at sikre adgang til de gamle udsendelser, så de kan komme befolkningen til gode mod et beskedent vederlag frem for at lade dem samle støv i arkiverne.